Print Recommend Feed Entries

Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας

 
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΦΩΣΕΩΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Διευθυντής: κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος 

Πλαΐτου 11
Τ.Κ. 18539 Καλλίπολη
Tηλ.: 210 4536.204

 

agiogr1Η Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας ιδρύθηκε το 1990 με πλήρη εξοπλισμό και περιεχόμενο σπουδών Πανεπιστημιακού επιπέδου και λειτουργεί ως εργαστήριο ελευθέρων σπουδών. 

Σκοπός της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας είναι να εμβαθύνει στη Θεολογία της ορθόδοξης εικόνας, να συμβάλει στην κατανόηση και αφομοίωση ιδιαίτερα της Βυζαντινής αγιογραφίας και της παραδοσιακής μας ζωγραφικής (Αρχαίας, Ελληνικής, Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής και λαϊκής). 

 
Διδασκαλία
Στη Σχολή διδάσκονται: Ελεύθερο σχέδιο, Φορητή εικόνα, Μικρογραφία, Τοιχογραφία, Ιστορία τέχνης, Ρυθμολογία, Στοιχεία ψηφιδωτού και συντήρησης εικόνων.

Φοίτηση
Η φοίτηση στη Σχολή είναι 4ετης. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική σε καθημερινή βάση, τόσο για τα μαθήματα εργαστηρίου, όσο και για τα θεωρητικά μαθήματα.
Κατά την διάρκεια της φοίτησης οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε συλλογικές εργασίες αλλά και να έχουν προσωπική ενασχόληση με το αντικείμενο των μαθημάτων.
Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά 5.00 - 9.00 μ.μ. στη Γραμματεία της Σχολής.


Μήνυμα Διευθυντή
Το κέντρο επιμορφώσεως βυζαντινής Αγιογραφίας λειτουργεί εδώ και είκοσι δύο χρονια, σε αυτή τη πορεία δώσαμε αρκετούς καλλιτέχνες – αγιογράφους με άρτια εκπαίδευση με νέες ιδέες περί της αγιογραφήσεως φ. Εικόνων και των τοιχογραφιών ανοίξαμε νέους δρόμους, ξεφύγαμε από τα στεγανά και από την αγιογραφία της «συνταγής», ξεγλιστρήσαμε από άκρατους συντηρητισμούς και εξωαγιογραφικούς δογματισμούς. Δώσαμε γνώσεις και έμπνευση ώστε να μπορέσουμε όλοι μας να κρατήσουμε και να διερευνήσουμε την παράδοσή μας. Επιμείναμε σε νέες τεχνικές που απαιτούνται με την είσοδο νέων υλικών της σύγχρονης τεχνολογίας με διακρητικότητα ώστε να μην παραστρατήσουμε, σαν τους Εβραίους στην έρημο. Υποστηρίζουμε με θέρμη την ιστορική παράδοσή μας, κυρίως στην θεολογική που επικεντρώνεται γύρω από το πρόσωπο του τριαδικού Θεού που έλαβε «μορφήν ανθρώπου» για τη δική μας λύτρωση. Ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει πως «η τιμή, ομιλών πάντα για της εικόνες, επί το πρότυπον διαβαίνει» και οι Άγιοι τιμώνται και δοξάζεται στο πρόσωπό τους ο Κύριος τον οποίο αγάπησαν και μιμήθηκαν κατά γράμμα.

Αξίζει να θυμόμαστε πάντα πως η Αγιογραφία εκφράζει το «Άκτιστον» φως και είναι όλο φως (η σκιά είναι το μέσον για να εκφραστεί το φως) και βρίσκει την εφαρμογή του κυρίως στο πρόσωπο του Κυρίου που ο ίδιος μας αναγγέλει! «εγώ ειμί το φως του κόσμου , εγώ ειμί η αλήθεια και η ζωή». Ζωγραφίζοντας τη μορφή του Κυρίου στις εικόνες παρουσιάζουμε την ιστορικότητα του προσώπου του όπου περιγράφουμε την υπόστασή του και οχι τις δύο φύσεις. Η υπόσταση του προσώπου του Κυρίου συνίσταται απο το «ορατό» στοιχείο και το «λόγο». Η εικόνα του Κυρίου μας καταδικνύει πάντα πως ο Κύριος είναι παρών, όπως αναγράφουμε στον προσχεδιασμένο σταυρό στο φωτοστέφανό του «ο ών», εκείνος που προυπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει εσαεί. Αυτά τα θαυμαστά που καλείται να υπηρετήσει με αγάπη και ταπεινότητα ο Αγιογράφος καλούμαστε και εμείς για μια ακόμη χρονιά στις δύσκολες μέρες μας να υπηρετήσουμε με αυταπάρνηση και θα το πράξουμε, γι'αυτό καλούμε όλους τους καλοπροαίρετους να έρθουν κοντά μας και να παλαίψουν μαζί μας για το καλύτερο!

Ευχόμαστε καλή χρονιά και πρόοδο σε όλους.

Κ. Μαρκόπουλος
Διευθυντής

 

Διδάσκοντες
Κων/νος Μαρκόπουλος Ζωγράφος - Αγιογράφος Δν/τής
Γεώργιος Μποζάς Ζωγράφος - Αγιογράφος καθηγητής
Νικόλαος Λιόνδας Ζωγράφος - Αγιογράφος καθηγητής
Μίλτος Τσομίδης Γλύπτης - Ιστορικός καθηγητής ιστορίας της τέχνης
π. Σπυρίδων Τσιμούρης θεολογία της εικόνας
Μαρία Καρατζόγλου ιστορικός (ιστορία αρχ/νικής)
Μαρίνα Βλαχάκη Ζωγράφος παιδικό τμήμα

Γραμματεία
κα Μαρία Κορόζου

 

 

Doroek8esh2018x

sxolh2018


Τετάρτη 24 Απριλίου 2019
Μεγάλη Τετάρτη, Ελισάβετ οσίας, Σάββα του στρατηλάτου

imp-fylladio-1

pistevw ma8hteia

ex katwtero 2013 2014pistevw h synanthsh small

ENTEYKTHRIO

programma

Περιοδικό "Πειραϊκή Εκκλησία"

pe311 p1
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Έτος 2019 / 29ο - Αριθμός τεύχους 311

Αι αιρέσεις του Παπισμού

aireseispapismou

ΒΙΒΛΙΟ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
κ.κ ΣΕΡΑΦΕΙΜ word
Η αίρεσις

της ικανοποιήσεως της Θείας Δικαιοσύνης
δια της Σταυρικής Θυσίας του Κυρίου
air

ΒΙΒΛΙΟ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
κ.κ ΣΕΡΑΦΕΙΜ word
Κόσμος

«ΕΞΕΛΙΞΙΣ Ἤ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ;»
«ΤΥΧΑΙΟΤΗΣ Ἤ ΠΑΝΣΟΦΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΣ;»
«ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ἤ ΑΠΕΡΙΝΟΗΤΟΣ ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ;»
KosmosExelixisHDhmiourgia

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
κ.κ ΣΕΡΑΦΕΙΜ word
«ΕΞΕΛΙΞΙΣ Ἤ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ;»

«ΤΥΧΑΙΟΤΗΣ Ἤ ΠΑΝΣΟΦΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΣ;»

«ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ἤ  ΑΠΕΡΙΝΟΗΤΟΣ ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ;»